Senaste inläggen

Av Emma - 13 januari 2015 17:52


Uppe vid 6:00 och ordnar med allt som ska göras innan vi ska iväg till skola och dagis med tjejerna.

Lagom tills vi ska ta på tjejerna ytterkläderna tänker maken gå ut och borsta av snön på bilen men inser snabbt att de 2,5 dm snö som kom igår kväll har drivit och har på vissa ställen blivit 5 dm höga drivor, framför vår dörr och hela vägen upp till grindstolparna. Han lyckas få upp dörren så pass mycket att han kan klämma sig ut. jag slänger iväg ett sms till fröken då jag inser att vi blir sen om vi ens lyckas ta ut till stora vägen.

Vid strax före 11 kommer pappa med traktorn och då har B lyckats få fram dörren och en gångväg till vedboden, garaget, hönshuset och bilen som stått ute under natten.

Medan han är ute hinner jag fixa med tvätt, städning, elda, koka lite gott till hönsen, ställa in lunchen i ugnen, blev makaronilåda så jag hade en ekologisk skinka som jag kokade igår som jag har tagit reda på under dagen. 3 kg skinka blev 4 påsar med skinkbitar till skinkfrestelse, wokat, pyttipanna. tre frp med tunnskivat smörgåspålägg, och resterna av skinkan fick bli dagens lunch. Efter att pappa blivit klar skickade jag ut tjejerna så att de skulle få lite frisk luft. Vill inte att de är ute och leker då pappa är här med traktorn. det händer lätt en olycka och med en traktor och tre barn som är överallt samtidigt är det svårt att ha 100% kontroll. strax efter att jag ställt in lunchen så kommer B in med ved och två av tjejerna. C är kvar ute så jag går ut till henne och vi tar årets första skidtur. B  hade tagit fram dem så då blev vi ju bara tvungna att ta en provtur. Blev bara en kort sådan på 1,5 km.

B provåkte också när vi kom tillbaka men skidåkning är inte B´s grej :) 


Lunch och efteråt blev det filmmys för tjejerna och B som passade på att sova middag. Det är något jag unnar honom då han jobbat mer än heltid sedan mitten på nov.


Jag passade på att göra en citruslemonad och göra hamburgerbröd till middagen. Fortsatte med mitt städande i ateljen/pysslahörnet under tiden bröden jäste. vi hann även lägga klart ett pussel.

B gjorde hamburgarna det fick bli 50/50 älg och tuppfärs denna gång. 

Bara kryddor, salladen och tomaterna som är köpta. :) 

Nu medan jag skriver så har jag ytterligare en deg på jäsning, blir rågrutor.

Nu är ju inte dagen slut ännu men som jag har tänkt det så blir det bara bad av tjejer innan läggning och så ska jag endera virka eller sticka några varv medan jag dricker ett gott the.


Nu kanske du undrar om den här dagen är som en vanlig dag hemma hos oss. Ja det är det förutom snön, det brukar bara hända sådär 1-2 gånger per år. Jag bakar inte varje dag men det kan bli kokning av fond eller som igår kokning av skinka, ostystning eller syltkokning. Är inte tjejerna hemma så kan det bli en dag med bara handarbetande efter att dagens alla måsten är avslutde. 


Nu ska jag börja med utbakning innan jag tar tag i bad och nattning av tjejerna medan maken gör kväller hos djuren och hämtar in några korgar med ved. Hoppas ni har haft en lika underbar och givande dag som mig

Kramar från paradiset

/EmmaANNONS
Av Emma - 12 januari 2015 00:49

Nu var det en halv evighet sedan orken att blogga infann sig. Det har hänt massor sedan sista inlägget men det får jag ta vid ett senare tillfälle. Har lånat Cs platta och skriver från just nu och blippa på en sån här är inte riktigt min grej. Tänkte bara komma igång med bloggandet igen och då var det den här manicken som funkade just nu. Har haft en liten P som ville spela och hon har då gjort nått så nu fungerar inget på min dator föutom fb. Å där har min fb blivit övertagen/kidnappad eller vad vi nu ska kalla den då både C och L sitter och spelar nått bagerispel.

Nu har vi allafall fått riktigt med snö  , ca 40 cm var det i alfta idag ( lillbror mätte på sin gräsmatta) här var det svårare att mäta då det blåst och drivit en massa men jag skulle gissa på att vi ligger ungefär lika i snömängd. Skidåkning i morgon med de små när C är i skolan tror jag faktiskt om det inte blir för kallt. Såg nyss på termometern att det är -20 nu. Brrr. Om det är för kallt blir vi inne och bakar matbröd och piroger istället.

Måste ta tag i det sista av mina ufoprojekt också. Har under hela hösten arbetat med dem, men så har inspirationen kommit och nått annat har kommit emellan och några nya grejer har hamnat i lådan. 


Älsklingen har jobbat under november till nu på schema, vilket är roligt och välbehövligt önskar bara att han kunde få en tillsvidare anställning. Vi 

måste laga bussen och nu ska lilla bilen in på besiktningen och detär säkert nått fel där med. Brukar ju vara så att tre saker går sönder samtidigt, diskmaskinen strejkar också. Fast den är ju egentligen inget livsnödvändigt snarare en bekvämlighets grej så den kan vi klara oss utan. Men som det är nu behöver vi ju båda bilarna då vi båda blir utringda på jobb ganska ofta och C ska till skolan. nej nu ska jag lägga in lite ved i kaminen och vedspisen  och sedan krypa ner brevid älsklingen och P som kom tassande nyss. 

Kramar och god natt från ett snöigt paradis.


/EmmaANNONS
Av Emma - 22 januari 2014 08:51

Längtar så mycket efter att kunna gå ut i trädgården och påta bland blommor och blad.

men odlings säsongen börjar ju nu. Måste gå igenom vilka fröer som ska försås och som jag kanske måste köpa fler av. I år ska jag sätta lite fler fröer utav vissa sorter så jag kan byta plant med andra så jag slipper odla allt själv.


I väntan på solen och värmen så får några av förra årets blommor lysa upp vardagen.

 

Kramar Emma

Av Emma - 21 januari 2014 23:07

Nu har det varit en massa aktiviteter igen så jag har knappt hunnit med att tänka.


Har ju planerat att sluta eller minska ner på inköp som egentligen inte jag/familjen behöver, men idag blev det en tur till Knåda sport för att köpa begagnade skidor till Celina då hennes skidor har krympt  sedan förra vintern och de ska åka i skolan i morgon. Men innan det var färdigt blev det ett par skidor till mig också, även de begagnade. Det enda vi inte hittade som var begagnat var pjäxor åt mig så det fick bli ett par nya. Men nu alla utom Benjamin skidor så det blev en tur på åkrarna när vi kom hem. Det blev lite dyrare än jag ville men jag ser det som en investering i tid med barnen och en bättre hälsa. Lilla Peace på 2 år tultade på med sina skidor och var så duktig. Hon fick ärva Libertys skidor och det var första gången någonsin hon fick prova åka. Måste komma ihåg att ta med kameran i morgon när vi ska åka.


Hela januari har varvats mellan sjukhusbesök och möten men nu hoppas vi att det ska lugna ner sig lite efter denna vecka. Det är inte bara tråkigheter som sker utan det händer roliga saker också.

I morgon kl 13,57 var det exakt 7 år sedan vår efterlängtade lilla baby Celina tittade ut.

 På första bilden är hon bara fyra dagar gammal och andra bilden är tagen dagen innan skolan började efter jullovet. På Andra bilden ville hon visa sin faster sin halduk som hon helt själv stickat.


Två nya kanindamer i sina bästa år har flyttat hit till oss och för ungefär en vecka sedan kläcktes sju små dunbollar som vi hoppas ska blir duktiga äggläggare.


I söndags blev vi hembjudna till en av våra grannar från byn brevid oss på goan midda och trevliga samtal. Det var mycket uppskattat. Det är ju så sällan det händer men nästa gång blir det våran tur att bjuda så jag har redan börjat planera vad jag/vi ska bjuda på.


Har bakat en till omgång med knäckebröd. Denna gången blev det både fröknäcke och ett vitt surdegsknäcke (måste komma ihåg och lägga upp receptet här). Både blev mycket uppskattade och de har redan tagit slut då tjejerna åt fröknäcket som fredagsmys tillsammans med blomkål. Surdegsknäcket tillsammans med nykokt potatis, rökt öring och hemost blev en ny favorit här i familjen. Vi investerade ju i en röklåda före jul då stora röken behöver en ny dörr. Så det har det blivit en massa goa rökta firrar.


Nästa investering blir en inkokningsapparat (tror jag att det heter) om vi kan hitta en billigt.


Planerna på två får får vi lägga på hyllan tills vidare då det skett lite saker som gör att jag inte kan hålla på och bygga i lagårn som jag vill. Men det skriver jag om en annan gång.


Var in på granngården för att hitta en ny råttfälla då en av våra försvunnit, troligen ner i ett råtthål. Lite obehagligt och äckligt när de utövar kanibalism och man hittar en fälla som slagit igen men ingen mus/råtta där och man ska ställa upp den och ett mushuvud ramlar ut.

 Efter en timmes öhhm handlande?? inne på granngården så har man spring på nästan alla man råkar känna och deras mostrar hittat en massa fröer (som jag lyckades låta bli att köpa) men efter mycket kacklande yckas jag komma utdärifrån och kommer sedan hem, ska gå ut i lagårn med fällan och vet ni vad jag kommer på jo fällan ligger kvar på hyllan på granngårn. Jag kom aldrig så långt att jag lyckades välja ut någon.


Nej nu måste jag sluta blippa på datorn och försöka komma isängHar rivit hela hyllan här vid datorn i kväll då vi håller på att flytta om lite men alla saker i hyllan råkade hamna i sängen så nu måste jag riva ur den innan jag kan lägga mig. Har en massa saker som måste göras i morgon så det blir att kliva upp före tuppen om jag ska hinna allt innan det blir den tur till sjukhuset för förhoppningsvis sista kontrollen denna gång.


Tror jag fått med allt som hänt sedan senaste inlägget.

 Så nu säger jag god natt från ett tyst och snöigt paradis.

Många kramar Emma

Av Emma - 1 januari 2014 05:20

Ja här på bloggen har det inte hänt så mycket.

Viljan att skriva finns men inte orken.

Det har hänt massor med saker sedan senaste inläggen men att hantera vardagen med allt vad det hör till måste gå före. Nyårsdagen nu och med det hopp om att allt ska bli lättare/bättre.

Är fortfarande hemma då men inte sjukskriven utan är mammaledig med Peace. Fortfarande svårt med att vara runt folk. Socialfobi kallar läkarna och kuratorn det. Sover gör jag ju som en kratta så det är tur det finns kaffe.


Har under den här tiden inte viljat visa omgivningen hur jag mår och flytit med strömmen med ett påklistrat leende. Men kom till insikt att min psykiska hälsa är viktigare än vad omgivningen tycker. Nu måste jag bli bättre på att sätta mig och famljen i främsta rummet.


Under den här tiden så har det skett många förändringar i hur vi handlar och förbrukar.

Vi har blivit mycket bättre på att återbruka, vi har minskat på våra mat kostnader och övriga inköp. Strax drar ju även odlingsåret igång på allvar. Vi har ju viss fönsterbrädeodling på G. Ärtskott, solrosskott, chili, örter och sallad är på gång. Ja chilin och alla örter är det redan skördat av. Där tar vi ju av vid behov och snart så kan vi ta första omgången av skotten.


Har lyckats hitta ett bra recept på knäckebröd som hela familjen gillar, även Benjamin som aldrig äter köpe knäckebröd. Igår slaktade vi några av tupparna, så till helgen blir det coq au vin. Fått in två vackra kanindamer som vi ska para för första gången i mitten av jan. Många nya kycklingar har det också bllivit.

HAr införskaffat mig en liten rök för mindre köttbitar och fisk då vår stora rök är i behov av reparationer.

Så det händer mycket på självförsörjande fronten.

I morgon (eller ja det blir senare idag) blir det till att baka matbröd. Mmm blir surdegsbröd som kalljäst över natten. HAr även lovat att vi ska ut en sväng på sjön om vädret tillåter för att försöka få lite fisk. Då passar det ju bra med varm choklad och nybakt bröd med hemost på. Gjorde en stor koost som blev klar till jul och nu är det bara en liten snutt kvar av den så det är dags att göra en ny.


Måste nog sluta picka på tangentbordet nu eftersom datorn står i sovrummet och jag märker att älsklingen störs av ljudet och ljuset.


Men god natt eller god morgon på er

Många kramar

Emma

Av Emma - 1 januari 2014 05:19

...om ett Gott Nytt År till alla där ute.

Kramar E

Av Emma - 20 juni 2013 00:29

 


I morgon är det dags för Innocents begravning. Har ingen aning om hur jag ska orka med det. Har ingen aning om hur jag ska orka med någonting längre. Allt är jobbigt och det enda jag vill är att vara hemma ensam med barnen och maken.

/E

Av Emma - 11 juni 2013 10:02

Även när något hemskt inträffar går livet vidare. Det måste det.

Barnen har börjat på dagis igen. Vi har massor med saker som väntar som måste göras. Men det får då ta den tid det tar. Orkar inte stressa arslet av mig just nu bara för att det ska bli städat eller gräset ska klippas.

Just nu är det barnen och djuren som kommer i första hand.

Men det börjar hända saker här hemma iallafall.


Något som ororar mig är att hunden har gjort illa sig och haltar. Ingen fara om hon vilar enligt vet. Problemet är att hon aldrig är stilla. Fick sätta fast henne ute men då grävde hon stora hål i gräsmattan och lyckades krypa ur halsbandet sen var det full fart över åkrarna igen. Är hon inne så river hon huset i jakt på katten. Svårt att tro att hon är 10 år.


Fick lite energi igår och det blev lite rabarbersaft kokt och så hittade jag en påse med hallon i frysen som det blev sylt av.

Har börjat få ordning i mina land också men är långt i från klar.

Vi har bestämt att barnen ska få plantera en perenn rabatt till Innocent som ett sätt att bearbeta sorgen och till minne av henne. Så igår efter att vi hämtat tjejerna på dagis så bar det av till Mobackes i Bollnäs för att hitta blommor och buskar. Tjejerna hittade bara en förgätmigej som de gillade så det får bli en tur till Falun och Plantagen och se om de hittar något där. Vill gärna att det ska vara mormorsblommor som passar in i miljön här hemma men eftersom det är tjejerna som väljer så får vi se vad det blir.


Kram

Emma


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se